W Korei Chuseok (추석) jest jednym z największych i najważniejszych świąt. Członkowie rodziny zjeżdżają się nawet z daleka, aby wspólnie spożywać posiłki, opowiadać historie i dziękować swoim przodkom za obfite zbiory. W tym roku Chuseok przypada 8 września, ale tak naprawdę świętuje się trzy dni (7-9 września). W tym roku tak szczęśliwie się złożyło, że okres świąteczny obejmuje pięć dni, ponieważ środa (10 września) została uznana za dzień wolny. Wielu Koreańczyków odwiedza swoje rodzinne domy, aby spędzić razem czas, a święta to dobra okazja, aby cieszyć się koreańskimi kulturowymi tradycjami. Przyjrzyjmy się bliżej koreańskim tradycjom święta Chuseok.
Znaczenie Chuseok (Hangawi)
Chuseok jest jednym z trzech najważniejszych świąt w Korei (pozostałe to Seollal - Księżycowy Nowy Rok i Dano - 5 dzień 5 miesiąca w księżycowym kalendarzu*). Inna nazwa tych świąt to Hangawi (한가위). Han oznacza "wielki", a gawi "idy* sierpnia/jesieni" (15 sierpnia według kalendarza księżycowego wypada w czasie pełni księżyca). Wcześniej Chuseok był dniem, w którym koreańscy rolnicy dziękowali swoim przodkom za tegoroczne zbiory i dzielili się dostatkiem z rodziną i przyjaciółmi.
Chociaż geneza święta Chuseok jest niejasna, tradycja ta może pochodzić ze starożytnych praktyk religijnych związanych z księżycem. Wschody i zachody słońca uznano za rutynowe, jednak księżyc w pełni, który zdarza się raz w miesiącu, uznano za specjalne i ważne wydarzenie, dlatego świętowanie odbywało się w dzień pełni księżyca lub 15 sierpnia według księżycowego kalendarza.
Zwyczaje
Rankiem w Chuseok jedzenie przygotowane ze świeżych plonów jest złożone jako podziękowanie przodkom poprzez Charye (nabożeństwo za przodków). Potem rodziny odwiedzają groby przodków i uczestniczą w Beolcho - rytuale usuwania chwastów/trawy, które urosły na grobach. Po zmierzchu rodzina i przyjaciele spacerują i podziwiają piękno księżyca w pełni lub biorą udział w ludowych zabawach, np. w Ganggangsullae (koreański taniec w kręgu).
Charye (nabożeństwo za przodków)
Rankiem w dniu Chuseok członkowie rodziny zbierają się w swoich domach, aby urządzić nabożeństwo na cześć swoich przodków (Charye 차례). Formalnie Charye odbywają się dwa razy do roku: w czasie Seollal (Księżycowy Nowy Rok) i w Chuseok. Różnica między tymi świętami polega na potrawach: w czasie Seollal główną potrawą jest Tteokguk - zupa na ciastkach ryżowych, a w Chuseok są to świeżo zebrany ryż, alkohol i songpyeon (ciastka ryżowe). Po nabożeństwie członkowie rodziny zasiadają razem przy stole, aby zjeść przepyszne potrawy.
Seongmyo (odwiedzanie grobów przodków) i Beolcho (usuwanie chwastów wokół grobu)
Odwiedzajanie grobów przodków w czasie Chuseok nazywa się Seongmyo (성묘). Podczas tej wizyty członkowie rodziny usuwają chwasty, które urosły wokół grobów w sezonie letnim i zyczaj ten jest nazywany Beolcho (벌초). Ta tradycja jest uważana za obowiązek oraz wyraz pobożności i szacunku dla własnej rodziny. W ciągu miesiąca przed Chuseok w każdy weekend koreańskie autostrady się bardzo zatłoczone z powodu rodzin odwiedzających groby swoich przodków, aby wypełnić obowiązek. Potem groby są odwiedzane ponownie w Chuseok.
Ssireum (koreańskie zapasy)
Podczas meczu dwóch zawodników staje naprzeciw siebie na piaszczystym podłożu w kształcie okręgu. Mecz kończy się, gdy jeden zawodnik powali na ziemię przeciwnika. Zapaśnik, który wygra wszystkie mecze zostaje zwycięzcą turnieju i zostaje uznany za najsilniejszego mężczyznę w wiosce i w nagrodę zabiera do domu bawełnę, ryż lub cielaka.
Ganggangsullae (koreański taniec w kręgu)
W tym tańcu kobiety ubrane w hanbok (tradycyjne koreańskie ubranie) trzymają się za ręce w kręgu i razem śpiewają w nocy podczas pełni księżyca w Chuseok. Istnieje wiele opowieści o pochodzeniu tańca. Jedna z najbardziej znanych historyjek mówi, że taniec pochodzi z dynastii Joseon (1392-1910), kiedy to koreańska armia zmusiła młode dziewczyny ze wsi do przebrania się w mundury i okrążania gór po to, żeby wróg myślał, że koreańska armia jest liczniejsza niż w rzeczywistości. Dzięki tej zastraszającej taktyce koreańska armia odniosła wiele zwycięstw.
Chuseokbim (sukienka Chuseok)
Bin oznacza strojenie się w nowe ubrania na święta lub przyjęcia. Ogólnie mówiąc, istnieją dwa bim: seolbim i chuseokbim. W przeszłości ludzie ubierali tradycyjne koreańskie hanboki, ale obecnie kupują "zachodnie" (czyli zwyczajne) ubrania lub nie przygotowują bin wcale.
Jedzenie
Chuseok obchodzi się w sezonie żniw, gdy owoców i ziarna jest mnóstwo. Ludzie korzystają ze świeżo zebranego ryżu i gotują ryż na parze oraz robią ciastka ryżowe i alkohol.
Chociaż geneza święta Chuseok jest niejasna, tradycja ta może pochodzić ze starożytnych praktyk religijnych związanych z księżycem. Wschody i zachody słońca uznano za rutynowe, jednak księżyc w pełni, który zdarza się raz w miesiącu, uznano za specjalne i ważne wydarzenie, dlatego świętowanie odbywało się w dzień pełni księżyca lub 15 sierpnia według księżycowego kalendarza.
Zwyczaje
Rankiem w Chuseok jedzenie przygotowane ze świeżych plonów jest złożone jako podziękowanie przodkom poprzez Charye (nabożeństwo za przodków). Potem rodziny odwiedzają groby przodków i uczestniczą w Beolcho - rytuale usuwania chwastów/trawy, które urosły na grobach. Po zmierzchu rodzina i przyjaciele spacerują i podziwiają piękno księżyca w pełni lub biorą udział w ludowych zabawach, np. w Ganggangsullae (koreański taniec w kręgu).
Charye (nabożeństwo za przodków)
Rankiem w dniu Chuseok członkowie rodziny zbierają się w swoich domach, aby urządzić nabożeństwo na cześć swoich przodków (Charye 차례). Formalnie Charye odbywają się dwa razy do roku: w czasie Seollal (Księżycowy Nowy Rok) i w Chuseok. Różnica między tymi świętami polega na potrawach: w czasie Seollal główną potrawą jest Tteokguk - zupa na ciastkach ryżowych, a w Chuseok są to świeżo zebrany ryż, alkohol i songpyeon (ciastka ryżowe). Po nabożeństwie członkowie rodziny zasiadają razem przy stole, aby zjeść przepyszne potrawy.
Seongmyo (odwiedzanie grobów przodków) i Beolcho (usuwanie chwastów wokół grobu)
Odwiedzajanie grobów przodków w czasie Chuseok nazywa się Seongmyo (성묘). Podczas tej wizyty członkowie rodziny usuwają chwasty, które urosły wokół grobów w sezonie letnim i zyczaj ten jest nazywany Beolcho (벌초). Ta tradycja jest uważana za obowiązek oraz wyraz pobożności i szacunku dla własnej rodziny. W ciągu miesiąca przed Chuseok w każdy weekend koreańskie autostrady się bardzo zatłoczone z powodu rodzin odwiedzających groby swoich przodków, aby wypełnić obowiązek. Potem groby są odwiedzane ponownie w Chuseok.
Ssireum (koreańskie zapasy)
Podczas meczu dwóch zawodników staje naprzeciw siebie na piaszczystym podłożu w kształcie okręgu. Mecz kończy się, gdy jeden zawodnik powali na ziemię przeciwnika. Zapaśnik, który wygra wszystkie mecze zostaje zwycięzcą turnieju i zostaje uznany za najsilniejszego mężczyznę w wiosce i w nagrodę zabiera do domu bawełnę, ryż lub cielaka.
Ganggangsullae (koreański taniec w kręgu)
W tym tańcu kobiety ubrane w hanbok (tradycyjne koreańskie ubranie) trzymają się za ręce w kręgu i razem śpiewają w nocy podczas pełni księżyca w Chuseok. Istnieje wiele opowieści o pochodzeniu tańca. Jedna z najbardziej znanych historyjek mówi, że taniec pochodzi z dynastii Joseon (1392-1910), kiedy to koreańska armia zmusiła młode dziewczyny ze wsi do przebrania się w mundury i okrążania gór po to, żeby wróg myślał, że koreańska armia jest liczniejsza niż w rzeczywistości. Dzięki tej zastraszającej taktyce koreańska armia odniosła wiele zwycięstw.
Chuseokbim (sukienka Chuseok)
Bin oznacza strojenie się w nowe ubrania na święta lub przyjęcia. Ogólnie mówiąc, istnieją dwa bim: seolbim i chuseokbim. W przeszłości ludzie ubierali tradycyjne koreańskie hanboki, ale obecnie kupują "zachodnie" (czyli zwyczajne) ubrania lub nie przygotowują bin wcale.
Jedzenie
Chuseok obchodzi się w sezonie żniw, gdy owoców i ziarna jest mnóstwo. Ludzie korzystają ze świeżo zebranego ryżu i gotują ryż na parze oraz robią ciastka ryżowe i alkohol.
Songpyeon
Songpyeon (송편) jest daniem stanowiącym kwintesencję święta Chuseok. Te ciastka ryżowe są przygotowywane z ryżu w proszku, który jest ugniatany do kulki troszkę mniejszej od piłeczki golfowej, a potem wypełniane nasionami sezamu, fasolą, czerwoną fasolą, kasztanami lub innymi dodatkami. W czasie gotowania na parze pod i na ciasteczka kładzie się igły sosny, aby uzyskać zapach sosny. W przeddzień Chuseok cała rodzina zbiera się, aby wspólnie lepić songpyeon. Stara anegdota mówi, że osoba, która zrobi najładniejsze ciasteczka, spotka idealną drugą połówkę lub urodzi wspaniałe dzieci. Nic dziwnego, że wszyscy się starają, zwłaszcza osoby samotne!
Alkohole
Innym ważnym elementem Chuseok jest tradycyjny trunek. W czasie tego święta rodzina i przyjaciele zbierają się i organizują posługę ku pamięci przodków i używają do tego alkoholu zrobionego z ryżu zebranego w ostatnich plonach. Po nabożeństwie rodzina siada razem, aby spędzić wspólnie czas oraz spożywa posiłek i alkohol.
Alkohole
Innym ważnym elementem Chuseok jest tradycyjny trunek. W czasie tego święta rodzina i przyjaciele zbierają się i organizują posługę ku pamięci przodków i używają do tego alkoholu zrobionego z ryżu zebranego w ostatnich plonach. Po nabożeństwie rodzina siada razem, aby spędzić wspólnie czas oraz spożywa posiłek i alkohol.
Źródło: visit korea
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz